Waar gaat het over?
Het komt voor dat leerlingen met een handicap zo beperkt zijn, dat er geen uitzicht is op een reguliere arbeidsplek. Zij zijn dan voor de rest van hun leven aangewezen op een dagactiviteitencentrum. Het gaat om leerlingen in het VSO met uitstroomprofiel dagbesteding. Zij gaan in de laatste periode van hun schoolcarrière ‘stage’ lopen bij een dagbestedingscentrum. Dit is dan als voorbereiding op de periode na hun schooltijd. Het doel is om de jeugdige en/of ouders kennis te laten maken met de situatie ter plekke of om de acceptatie van de beperkingen wat gemakkelijker te maken. Hoewel dit door betrokkenen als ‘stage lopen’ wordt aangeduid, gaat het feitelijk om deelname aan een zorgprogramma.
Anders dan bij reguliere stages is er geen sprake van enige productiviteit voor de stage-instelling. De betrokkene heeft dezelfde en misschien zelfs meer begeleiding nodig als andere deelnemers. Het gaat dan ook om een gewenningsfase van korte duur. De vraag daarbij is of het dan gaat om een onderwijsprogramma waarbij de begeleiding ten laste komt van het onderwijs of dat er tijdelijk Jeugdhulp/Wmo kan worden geïndiceerd voor deze leerlingen om de overstap van school naar zorginstelling te overbruggen.
Hoe doen we het in de Kop?
VSO – gemeenten: Om te bepalen wie verantwoordelijk is voor de kosten van stagelopen bij de zorginstelling is door minister Slob in een brief d.d. 17 augustus 2021 aan de Tweede Kamer duidelijkheid gegeven. Op het moment dat een leerling uitstroomprofiel dagbesteding heeft is de school volledig verantwoordelijk voor de begeleiding van die leerling. Als de leerling geen reguliere stage kan lopen is de school verantwoordelijk voor een onderwijsaanbod gedurende de gehele week. Aan het eind van de schoolcarrière kan er sprake zijn van het wennen op een zorglocatie. Dit betreft een korte periode van enkele weken, gedurende die periode kan de zorglocatie wel worden gefinancierd op basis van de Jeugdwet of Wlz.
Hoe te handelen volgens de wet?
Zie: Hoe doen we het in de Kop?