Waar gaat het over?
Als een leerling tot 13 jaar gedurende anderhalf jaar onvoldoende scoort op spelling en lezen, ondanks gerichte begeleiding volgens de richtlijnen van Dyslexie centraal, kan de school een aanvraag indienen voor onderzoek, diagnostiek en behandeling ernstige dyslexie (ED) door een geregistreerd behandelinstituut dat gecontracteerd is door de gemeente waarin de jeugdige woonachtig is.
Hoe doen we het in de Kop?
PO – SBO – SO: Bij vermoedens van dyslexie of ED bouwt de school een leerlingdossier op (zie criteria dyslexie centraal). De ouders melden de leerling (in overleg met school) met leerlingdossier aan bij een gecontracteerde aanbieder inzake dyslexiebehandeling.
VO: Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs wordt onderzoek, diagnostiek en behandeling bij ED niet vergoed door de gemeente. Ouders kunnen de jeugdige wel zelf aanmelden bij een zorgaanbieder ED, maar zullen dit dan volledig zelf moeten bekostigen. Begeleiding, facilitering en aanpassingen (zoals extra tijd bij proefwerken) vallen binnen de mogelijkheden van de VO-school; dit is door de VO-scholen vastgelegd in het niveau van de basisondersteuning dat iedere school moet kunnen bieden.
Gemeenten: De gemeente is verantwoordelijk voor onderzoek, diagnostiek en behandeling bij ED voor jeugdigen tot 13 jaar. Hierna houdt de bekostiging op.
Hoe te handelen volgens de wet?
Toelichting vanuit Jeugdwet
De gemeente is verantwoordelijk voor de toeleiding, diagnostiek en behandeling van ernstige dyslexie bij jeugdigen tot 13 jaar in het primair en speciaal onderwijs. Dit traject valt onder de jeugdhulpplicht die stopt als een kind naar het voortgezet onderwijs gaat. Wanneer een behandeltraject al loopt en het kind gaat naar het VO, dan loopt het traject door tot het einde van de behandeling of beschikkingsperiode. Vanuit de gemeenten wordt onderzocht of in het kader van deze toeleiding een poortwachter noodzakelijk is en zo ja hoe dit er in de praktijk uit moet zien.