Waar gaat het over?
Als kinderen zich anders ontwikkelen kan er sprake zijn van belemmerende kindfactoren en een mogelijke stoornis. Deze problematiek moet ook buiten het onderwijs spelen. Een diagnose is niet noodzakelijk om hulp in te zetten. Toch kan dat in sommige situaties wel helpend zijn. Bijvoorbeeld bij het duiden van gedrag, opstellen van gerichte handelingsadviezen, psycho-educatie of bij het inzetten van eventuele begeleiding/behandeling.
De ondersteuning van het gedrag dat voortkomt uit een vastgestelde stoornis of problematiek valt onder de jeugdwet, tenzij het gedrag zich alleen voordoet in een schoolse setting. Er kan hierbij ook sprake zijn van een grijs gebied (zie procedure poreuze randen).
Hoe doen we het in de Kop?
PO – VO – SBO – SO – VSO: Bij vermoedens van een belemmerende kindfactor of mogelijke stoornis/problematiek kunnen de ouders, liefst in samenspraak met school, in gesprek gaan met het wijkteam.
Gemeenten: Een verwijzing voor diagnostiek of behandeling loopt bij voorkeur via het wijkteam en niet via de huisarts. Ouders kunnen op eigen initiatief wel naar de huisarts. De bekostiging loopt via de gemeente. De diagnostiek moet gericht zijn op een behandeling, het alleen diagnosticeren of een leerling een hoog IQ heeft valt niet onder jeugdhulp.
NB: in het geval van een medische diagnose valt dit onder de Zorgverzekeringswet (ZVW).
Hoe te handelen volgens de wet?
Wanneer er inzet nodig is van een psycholoog en andere deskundigen op het gebied van GGZ, valt dit onder de Jeugdwet (tenzij het uitsluitend gedrag in de klas betreft, dan valt het onder de Wet Passend Onderwijs). De gemeente is voor alle jeugdhulp, diagnostiek en behandeling, door professionals (kinderpsychiater, orthopedagoog, jeugdhulpverlener, etc.) verantwoordelijk als het niet direct onderwijs gerelateerd is.
Psycho-educatie in het kader van een diagnose wordt bekostigd vanuit de jeugdwet. Indien een jeugdige jaren na vaststelling van de diagnose psycho-educatie behoeft, dan dienen de ouders opnieuw een verwijzing aan te vragen voor jeugd GGZ.