Waar gaat het over?
Jeugdigen met ernstige taal- of spraakmoeilijkheden hebben vaak problemen met spreken en het begrijpen van taal. Ook hebben ze vaak een beperkte(re) woordenschat, waardoor het moeilijk wordt om een opdracht van de leerkracht uit te voeren. De leerling kan daar erg onzeker van worden. Hij trekt zich terug of wordt juist agressief. Door deze taalproblemen kan de omgang met klasgenoten lastig worden. Soms weten ouders ook niet (meer) wat ze kunnen doen om hun kind te helpen. Over het algemeen zijn de communicatieproblemen groter dan de gedragsproblemen, omdat ze niet goed begrepen worden.
Hoe doen we het in de Kop?
PO – VO – SO – SBO – VSO: Bij een vermoeden van een spraak/taalprobleem kan een kind aangemeld worden voor een onderzoek. Hiervoor is een verwijzing van een arts nodig. Dat kan zijn: de huisarts, KNO-arts, revalidatiearts, neuroloog of kinder- of jeugdarts. Een arts kan in overleg met ouders een verwijzing geven naar het audiologisch centrum voor verdere diagnostiek en advies. Vaak is er ook al een logopedist betrokken die de ouders een verslag kan geven om te delen met het audiologisch centrum.
Hoe te handelen volgens de wet?
De speciale scholen voor leerlingen die doof of slechthorend zijn, of die een ernstig spraak taalprobleem hebben zijn verenigd in Siméa. Toelating tot een school voor cluster-2 verloopt via toelaatbaarheidsverklaring bij de commissie van onderzoek. Deze landelijke commissie beoordeelt aan de hand van criteria of een leerling is aangewezen op onderwijs op de instelling, of op ondersteuning vanuit de instelling. De commissie mag deze criteria zelf bepalen en bepaalt ook de duur van de toelaatbaarheid en het begeleidingsaanbod. Het samenwerkingsverband Kop van Noord Holland kan geen besluiten nemen over plaatsing binnen het onderwijs van en begeleiding door cluster 2 Vergoeding van logopedie valt onder de Zorgverzekeringswet. Ouders moeten dit zelf regelen met hun ziektekostenverzekering. Het volgen van een cursus gebarentaal voor een leerkracht van een leerling die deze taal gebruikt valt ook onder de ziektekostenverzekering van de ouders.